Wendbaarheid

Deelnemers leren in deze module de meest relevante praktijken van een wendbare organisatie. Ze krijgen de taal en de tools die nodig zijn voor zelfsturend werken en gelijkwaardig samenwerken.

Beschrijving

Besturen en bijsturen

Leer je organisatie op efficiënte & effectieve wijze met elkaar besturen en hoe ieder de werking en samenwerking ervan voortdurend kan bijsturen. Zo kan je organisatie effectief dealen met alles wat zich aandient om snel en adequaat te reageren op elke kans en flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden.

Verantwoordelijkheid

Deelnemers leren hoe ze zelf verantwoordelijkheid kunnen pakken voor het bijsturen van de werking en de samenwerking in de organisatie.  In plaats van de verantwoordelijkheid bij een andere collega of leidinggevende te leggen en op hem of haar te wachten, leren ze ego-loos, dus zonder drama, vergaderen.

Ze leren hoe je voorstellen ontwikkelt die zijn afgestemd op zowel de behoeften van het individu als die van het team en je organisatie. Hoe je zo snel mogelijk tot een veilig en gedragen besluit komt en daarbij de collectieve wijsheid van het team optimaal benut. En hoe je waarborgt dat je überhaupt over de juiste dingen vergadert en besluit.

Zelfsturende organisatie

Deze module gaat ook over hoe je grenzen afbakent waarbinnen mensen zelfsturend kunnen werken. Hoe je transparant omgaat met kennis en informatie en hoe en wanneer je beide deelt. Hoe je je optimaal organiseert en constant kunt reorganiseren. Hoe je herstructureringen doorvoert met ieders betrokkenheid. En hoe zo'n wendbare organisatie toch als het ware te ‘vangen’ is in een organisatietekening.

“Je kunt mensen niet alleen leren om taken uit te voeren. Je kan ze ook leren om zelf die taken te evalueren en verbeteren zonder dat je daar top-down management voor nodig hebt.”
Luister hoe Wouter Torfs zijn organisatie heeft omgevormd tot een wendbaar, zelfsturend team.

Benut het volle potentieel van je medewerkers

Deelnemers leren hoe iedereen een plek in je organisatie kan vinden waar hij of zij zijn of haar potentieel volledig kan benutten. Hoe je een omgeving kunt creëren waarin medewerkers kunnen experimenteren, fouten mogen maken en kunnen leren – en dus snel kunnen groeien. Hoe je de zeggenschap en het werk verdeelt. En hoe je elke werknemer uitnodigt om ownership en accountability op te nemen en te denken in mogelijkheden.

Professionele training

Tijdens de trainingsdag vindt vooral kennisoverdracht plaats en is er slechts beperkte tijd en ruimte om te oefenen. De implementatie van deze kennis vraagt in eerste instantie om een professionele facilitator, totdat één of enkele medewerkers zelf in staat zijn de rest van de medewerkers te faciliteren. Een Reinvent Your Organization traject omvat en waarborgt beide.

Duurtijd
1 werkdag
Deelnemers
1-50 p. per groep
Prijs
€ 2.000 excl. BTW

Webinar